ZZO KS prihodovao više od 20 miliona KM

Bez autora
Mar 24 2015

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenan Crnkić kazao je danas na press konferenciji da je Zavod ostvario pozitivan rezultat poslovanja više od 20 miliona KM. Istakao je da je prilikom preuzimanja funkcije direktora, Zavod zatekao s gubitkom u poslovanju u iznosu od 14 miliona KM čime je došlo do potpunog pražnjenja sredstava rezerve koju je Zavod obavezan imati. Naglasio je da je ostatak sredstava iskorišten za punjenje obavezne rezerve na zakonom propisan nivo čime je dodatno osigurano i stabilizirano finansiranje zdravstva. Po završnom računu, iskazani neto rezultat je 13,1 milion KM, kazao je. Također je naglasio da je obustavljeno više od milion dana bolovanja te da je stabilizovan najveći zdravstveni fond u BiH.

ZZO KS prihodovao više od 20 miliona KMDirektor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenan Crnkić kazao je danas na press konferenciji da je Zavod ostvario pozitivan rezultat poslovanja više od 20 miliona KM.

Istakao je da je prilikom preuzimanja funkcije direktora, Zavod zatekao  s gubitkom u poslovanju u iznosu od 14 miliona KM čime je došlo do potpunog pražnjenja sredstava rezerve koju je Zavod obavezan imati.

Naglasio je da je ostatak sredstava iskorišten za punjenje obavezne rezerve na zakonom propisan nivo čime je dodatno osigurano i stabilizirano finansiranje zdravstva.

- Po završnom računu, iskazani neto rezultat je 13,1 milion KM - kazao je.

Također je naglasio da je obustavljeno više od milion dana bolovanja te da je stabilizovan najveći zdravstveni fond u BiH.

- Zahvaljujući mjerama kontrole i racionalizacije te suzbijanju uočenih nepravilnosti kod korištenja prava na bolovanje, uspjeli smo zaustaviti trend rasta ovih troškova te ostvariti značajne uštede od 1,3 miliona KM - dodao je.

Crnkić je istakao da su zdravstvene ustanove ponovo redovno finansirane bez kašnjenja te da su osigurane plaće za  više od 7.500 radnika u zdravstvu, koje se sada isplaćuju najkasnije do petog u mjesecu. Istakao je da se i redovno finansiraju i svi materijalni troškovi ustanova za koje se izdvaja 54,8 miliona KM.

- Za lijekove s Liste lijekova koja je ubjedljivo najšira na području FBiH i jedina koja je u potpunosti usklađena s Esencijalnom listom koju je donio Federalni ministar zdravstva, Zavod je izdvojio 73,7 miliona KM, ali i unatoč tome nije dovedeno u pitanje redovno snabdijevanje osiguranika - objasnio je.

Dodao je da je svim osiguranim osobama omogućeno maksimalno korištenje prava na ortopedska i druga medicinska sredstva dodajući da je ta lista najšira u BiH. Također je naglasio da je za finansiranje ovih prava Zavod izdvojio  7,2 miliona KM.

- Osigurano je i permanentno korištenje medicinske rehabilitacije kao produženog bolničkog liječenja u tri rehabilitaciona centra u FBiH, što trenutno ne osigurava nijedan kantonalni zavod, a za što je izdvojeno 1,3 miliona KM - kazao je.

Između ostalog, naglasio je da je unaprijeđena i kvaliteta zdravstvene zaštite osiguranika u rubnim područjima Kantona otvaranjem punktova Hitne medicinske pomoći u općinama Ilijaš, Vogošća i Hadžići.

Najavio je i modernizaciju zdravstvenog sistema  nastavakom strateškog projekta razvoja informacionog sistema. Dodao je da je u toku 2014. implementiran ambulantni informacioni sistem u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo te da je počela testna faza uvođenja elektronskog recepta.

- Želimo da u narednoj godini dobijemo podršku da ovaj projekt zaživi u svim općinama Kantona Sarajevo podjednako te da svi segmenti ustanove unutar zdravstvenog sistema budu u potpunosti informatizovani - kazao je.

Također je istakao da će elektronska uputnica te posebno elektronski recept smanjiti ne samo sate nego i dane čekanja u ambulantama te da će značajno olakšati korištenje prava građana.

Objasnio je da je najveći pomak ovaj zavod napravio na naplati dugovanja iz prethodnog perioda te da je u 2014. putem specijalno formiranih timova, vanredno naplatio više od šest miliona KM dugovanja, od kojih su se mnoga vodila kao otpisana.

- O kakvom značajnom pomaku se radi, najbolje govori činjenica da je prosjek u prethodnim godinama po ovom osnovu bio oko 300.000 KM, što predstavlja povećanje od 2.000 posto - zaključio je Crnkić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik